Bankalardan Yeni Dolar Talimatı: 22 Yıl Sonra Yeniden Yaşanacak…

Posted by

25 haftadır düşüş gösteren Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasındaki haftalık erime, geçtiğimiz hafta yüzde 3.1 ile tüm zamanların rekorunu kırmış olsa da, bugün açıklanan BDDK verileri ile düşüş hızı yüzde 0.6’ya indi.

BANKALARA YENİ TALİMATLAR GÖNDERİLDİ

Geçen hafta yaşanan radikal düşüşün “KKM karşılığı kredi” vadelerinden kaynaklanan bir durum olduğu düşünülürken, Fatih Karahan başkanlığında parasal sıkılaşma sürecini yürüten Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılının sonu itibarıyla KKM’yi sıfırlama hedefini yakalamak için bankalara yeni talimatlar göndermeye devam ediyor.

Bu doğrultuda, KKM’den çıkışları teşvik etmesi amacıyla, kur korumalı mevduatını TL olarak kabul eden komisyon kararını iptal eden Merkez Bankası, KKM’den çıkan paranın döviz tevdiat hesaplarına gitmemesi için bankalara “TL mevduat faizini yukarı çekin” talebinde bulundu.

Halihazırda yüzde 50’nin üzerine çıkan mevduat faizleri, son haftalarda alınan talimatların ardından yüzde 52’yi aşarak son 22 yılın rekorunu kırdı.

2002’DEN BERİ GÖRÜLEN EN YÜKSEK SEVİYE

KKM havuzunda bulunan paranın döviz türünden 139 milyar doları görerek zirveye ulaştığı yaz aylarından itibaren 25 haftadır yaşanan kesintisiz düşüş, KKM’nin 80 milyar dolara kadar düşmesine neden oldu.

Seçim öncesi Hazine’nin harcamalarının artacağı tahmin edilirken, TCMB’nin KKM’den çıkışları finanse edebilmesinin giderek güç bir durum halini alacağı tahmin edilmekte. Bu doğrultuda 2023 yılının son bölümünde rezerv artışına giden Merkez Bankası, 3 Ocak’ta -44 .9 milyar dolara kadar çektiği rezervlerin yeniden -53.5 milyar dolara inmesine engel olamadı.

31 Mart seçimleri öncesinde herhangi bir kur krizi yaşanmasını istemeyen iktidar, dolar/TL paritesindeki artışların önüne geçmeyi ilk hedef olarak belirlerken, bu doğrultuda bankaların müşterilere sunduğu TL mevduat faizi en etkili silah olarak kullanılacak.

Birçok özel bankada yüzde 46-47 oranında sunulan TL mevduat faizleri, bileşik hesaplamalar dikkate alındığında yüzde 52’yi geçmekte. Bu oran son olarak 2002 yılında görülürken, bankalar Türk lirası türünden verdiği faiz yüzdesinde son 22 yılın tepesine çıkmış durumda.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir