Balık Avı Sezonu Başladı
Türkiye’de Balık Avı Sezonu Değerlendirmesi
Türkiye’de 1 Eylül’de başlayan balık avı sezonu, 15 Nisan’da sona erecek. Bu sezonda, denize açılan tekneler palamut bolluğuyla başladı ve daha sonra istavrit, hamsi gibi çeşitlere de yansıdı.
Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, balıkçılığın tahminen 15 Şubat’tan sonra şekillenmeye başlayacağını ve bu sezon balıkların boyutlarından memnuniyet duyduklarını belirtti. Mutlu, “Balıkçılığın Şubat 15’e doğru tam anlamıyla şekilleneceğini öngörüyorum. Bu sezon, palamut, istavrit, hamsi gibi balıkların boyutları oldukça iyi. Boyut açısından son 15 yılın üzerinde oldukça iyi bir sezon geçiriyoruz. Hamsi 9 santimetrenin üzerinde, mezgit ise 13 santimetrenin üzerinde. Balıkçılar için sevindirici olan boyutlar gerçekten güzel. Bu sezon, palamutla başladık ve palamutun verimlilik açısından son yılların en iyi sezonu olduğunu gözlemledik. Palamut bolluğu gerçekten iyiydi. Şu ana kadar sıralama yapacak olursak, palamut, istavrit ve hamsi sırasını aldı. Barbun genellikle Nisan ve Mayıs aylarında bolluğunu artıracak” şeklinde konuştu.
Sezonun bol geçmesinin iklim faktöründen de kaynaklandığını dile getiren Mutlu, “Balık avı üzerinde iklimlerin büyük etkisi var. Diğer etkenlerin yanı sıra en büyük etkenin iklim olduğunu düşünüyorum. Havalar uygun şekilde seyrettiğinde, balıklar da ortaya çıkıyor. Deniz suyunun sıcaklığı veya soğukluğu, plankton miktarı gibi faktörler balık bolluğunu etkiliyor. Maalesef, Çanakkale ve Marmara’da yaşanan müsilaj sorunu, balıkçılara ciddi zararlar verdi. Bu bölgelerdeki balıkçılarımızın durumu gerçekten kötüydü. Müsilaj yüzünden sezonlarını erken kapatmak zorunda kaldılar” şeklinde konuştu. – TRABZON